Ben jij perfect ?

Wanderwood - coaching - ondernemer - perfect.jpg

Nu ik verhuist ben naar Limburg, kom ik terug bij mijn roots. Het voelt fijn en vertrouwd en tegelijk weet ik weer waarom ik ooit ben weggegaan. Oude patronen spelen op ! 

Het meest aanwezige patroon is 'perfect' zijn, het perfecte plaatje. Ik merk dat mijn oude omgeving dit patroon oproept en dat ik het zelf ook nog voed terwijl ik het anders wil.

Mijn echte ik gaat nog altijd voor een stuk schuil achter dat plaatje : de Shana die rommel even laat liggen, die kampeert met haar vriend in een onafgewerkt huis, die met haar blote voeten in de moestuin staat, die soms niet weet wat ze moet doen als er minder klanten binnen Wanderwood zijn,...

Het kost me veel energie om dat plaatje in stand te houden. En ik voed hierdoor minder wie echt ben en waar ik nood aan heb.


BEN JIJ PERFECT ?

In deze zomercoachoefening ontdek je wat jij dagelijks voedt : je perfecte IK of je echte IK ? 
Maak energie vrij van je perfecte IK en geef deze aan je echte IK, aan wat jij nodig hebt.

 

1. Plan 1.5u tijd voor jezelf
 

2. Ga naar een zomerplek die je goed doet voelen
Neem je picknickmand en stiften en papier mee.
 

3. Kies een kleur voor je 'perfecte IK' en eentje voor je 'echte IK'
Je 'perfecte IK' is aanwezig wanneer je het gevoel hebt dat jij en je omgeving perfect MOETEN zijn, dat je alles moet kunnen / weten / gedaan krijgen, dat je moet doen zoals het hoort, geen fouten mag maken,... Je 'echte IK' is wanneer je jezelf kan zijn met alles erop en eraan en wanneer je doet wat je WIL doen.


4. Teken een cirkel in het midden van je blad
Zet in het midden van de cirkel het woordje IK.


5. Zet nu rond de cirkel de rollen die je vandaag hebt
Noteer tegen de rand van het blad de rollen die vandaag het meest aanwezig zijn in jouw leven. Bv. partner, dochter, zus, vriendin, ondernemer, collega, coach,... 


6. Neem de kleur van je 'perfecte IK' en teken lijnen
Neem de kleur van 'perfecte IK' en trek met de kleur een lijn naar elke rol. Je begint aan de cirkel met IK en trekt richting de rol. De lijn representeert in hoeverre je je 'perfecte IK' voedt in die rol. Dus als je een korte lijn tekent, is je 'perfecte IK' in die rol weinig aanwezig. Teken je een lange lijn dan is het veel aanwezig. Teken de lijnen vanuit je gevoel zonder veel nadenken.


7. Doe nu hetzelfde met je 'echte IK'
Neem de andere kleur en trek ook hiermee een lijn naar de rollen. Je tekent de lijn naast de andere kleurlijn zodat je goed het verschil kan zien. Ook hier ga je tewerk vanuit je gevoel.


8. Vergelijk de lijnen
Kijk naar de lijnen en vergelijk de twee kleuren. Welke kleur domineert bij welke rol ? Wat valt je op ? Waar gaat je aandacht naartoe ?


9. Kies nu een rol waar jij verandering in wil
Bekijk de rollen en kies er eentje uit. Noteer voor jezelf hoe je in deze rol je 'perfecte IK' voedt en hoe je je 'echte IK' voedt. Waar gaat jouw energie naartoe ? 

 

10. Wat heb je nodig om verandering te brengen ?
Ga voor jezelf na welke verhouding je wil.

  • Wil je meer je 'echte IK' voeden ? Noteer dan hoe je dit kan doen of wat je nodig hebt.
  • Wil je minder je 'perfecte IK' voeden ? Noteer dan wat je kan laten of niet meer doet.


11. Formuleer 1 actie die je kan doen
Formuleer 1 concrete actie voor de rol waar je verandering in wil. Zorg ervoor dat je actie klein en haalbaar genoeg is. Kies iets dat jou echt een goed gevoel zou geven.


12. Tijd om je ECHTE IK te voeden ! 
De zomerperiode is ideaal om je echte IK te voeden. Te zijn wie je echt bent, te doen waar jij nood aan hebt, te leven naar wat jij wil. Je zal merken dat in je 'perfecte IK' vooral energie wegloopt. Het zijn de dingen die je voelt dat je MOET doen (van jezelf of anderen) ipv wat je WIL doen. 

Dus . . . geef je energie wijselijk aan waar jij echt nood aan hebt.

ENJOY ! 


Wanderwood wenst je een heerlijk verlof toe !

Mijn behoefte is om twee weken te herbronnen in de natuur en niet bezig te zijn met mijn zaak, waar ik ook nog regelmatig het perfecte plaatje voed ;). Dus vanaf morgen is Wanderwood out in nature. 30/7 zijn we er weer met vernieuwde energie. Geniet van je zomer !
 

Wanderwood - coaching - ondernemer - verlof.jpg