Hoe goed kan jij ontvangen ?

Wanderwood - coaching - ontvangen.jpg

Als ondernemer zijn we vaak in een actieve modus. We doen, realiseren, zetten neer. Veel uitgaande energie om onze zaak te doen groeien. Wat we vaak vergeten is dat onze zaak ook groeit als we inkomende energie ontvangen. En zelfs nog meer dan we denken. 

Geven gaat voor velen gemakkelijker dan ontvangen. We zijn het gewoon om te geven, en minder om te ontvangen. Want ontvangen is gelinkt aan jezelf iets gunnen en jezelf het waard vinden om te krijgen.

Als je leert ontvangen, ga je krachtiger in je leven en onderneming staan. Je ervaart minder stress en energieverlies want je wordt opgeladen met nieuwe inkomende energie.


HOE GOED KAN JIJ ONTVANGEN ?

Voor deze oefening ga je jezelf 3 dagen observeren. Je gaat ontvangen wat er allemaal op je pad komt en ontdekken hoe goed jij kan ontvangen en welke rijkdom je in je leven hebt. Automatisch ga je nog meer goeds aantrekken. Open die armen maar ! 

 

1. Kies jouw manier om jezelf te observeren
Dit kan 1 keer per dag 's avonds zijn, meerdere keren per dag (aanrader) of elke keer als je iets ontvangt. Zorg in ieder geval dat je je observaties noteert in je notitieboekje of smartphone.
 

2. Zet 's ochtends je intentie : VANDAAG ONTVANG IK
Door de intentie aan het begin van je dag uit te spreken, gaat je focus er gemakkelijker naartoe. De komende 3 dagen is je enige focus ONTVANGEN. 

 

3. Observeer jezelf als je iets ontvangt en wees heel oplettend. 
Deze oefening is een uitdaging. Het zit in kleine dingen en we zijn ons niet bewust van ons gedrag. Het kan een grote blinde vlek zijn. Wat je kan helpen om het op te speuren :
 

DE ANDER
De ander zegt iets over jou, glimlacht naar jou of raakt je aan
De ander biedt je iets aan : koffie, hulp, drankje, tekening van je kind, ...
De ander geeft je feedback (positief en negatief)
De ander zegt sorry of biedt excuses aan

DE NATUUR
De natuur geeft je zonnestralen, wind, regen, . . .
Je ziet een prachtig landschap of uitzicht
Je ruikt de lentebloesems in de lucht
Er zegt iemand af en je krijgt ruimte in je agenda

JEZELF
Je geeft jezelf een kado
Je geeft geld uit aan jezelf
Je geeft jezelf een compliment

Er zijn er nog veel meer. Ga zelf op ontdekking !


4. Wanneer je in het moment van ontvangen bent. 
Geef jezelf de tijd en ruimte om te ontvangen. Voel het in je lichaam en hou even stilte. Nadien zeg je enkel bedankt om je ontvangen te bevestigen. Je gaat niet teruggeven of wat je krijgt te min doen : "Oh, zo goed was het ook weer niet." "Bwa, dat hoeft niet." 


5. Je bent het waard om te ontvangen.
Wees je ervan bewust dat je het waard bent om te ontvangen. Vaak ontvangen we niet omdat we denken dat we het niet verdienen. JIJ krijgt het kado dus jij verdient het. En je doet de ander er een plezier mee om hun oprechte geven volledig te ontvangen en dankbaar te zijn.

Je lichaam is een goede barometer. Mijn voorbeeld : Als ik het moeilijk vind om te ontvangen, voel ik spanning in mijn hartstreek. Als ik oprecht en open ontvangen, voel ik ontspanning in mijn buik.


6. Maak jouw evaluatie
Na 3 dagen neem je je notities erbij. Bekijk de resultaten en ga op zoek naar rode draden of thema's. Wat kan je goed ontvangen ? Wat minder goed ? Wat helemaal niet ? Kijk wat er voor jezelf achter zit en wat maakt dat je het kan ontvangen of niet. 


7. Kies 1 observatie
Neem nu de observatie waarin je het moeilijkst kon ontvangen. Maak er je werkpunt van. Observeer jezelf en leer het te ontvangen. Stap voor stap (zie bovenaan). 
 

8. Geef jezelf een compliment dat je de oefening voor jezelf gedaan hebt ;) !


WANDERING AT SEA | 22 juni 2018
 

brenda 6.jpg

Ontvangen is een mooie en krachtige eigenschap. Net zoals loslaten, vertrouwen, het volgen van intuïtie en hart,... Kwaliteiten die we onderweg verleerd zijn. Wandering at sea is het kado dat je aan jezelf geeft en ontvangt ;) om deze eigenschappen weer te ontdekken. Je goed te voelen in je vel en krachtig in je leven en onderneming te staan.

See you at the seaside ! XO Shana