Jouw relatie met geld

Wanderwood - coaching - ondernemer - geld.jpg

Er is één relatie in ons leven waar we niet genoeg bij stilstaan. Ze is zo vanzelfsprekend en zo aanwezig, dat we ze vergeten.

Onze relatie met geld. Geld is de kracht die ons mogelijkheden geeft en deuren opent. Het is het groeimiddel van ons bedrijf. Het is de energie die zorgt dat we onze dromen waar-maken en neerzetten, dat we het leven creëren dat we willen, dat we groeien en onze bijdrage leveren.

En toch blijft geld vaak in de taboesfeer zitten. We vinden het spannend om over onze centen te spreken. Laat staan over de relatie ermee.
Dus hier en nu, out in the open :

Hoe is jouw relatie met geld ?


COACHOEFENING : JOUW RELATIE MET GELD


In deze coachoefening rond geld, ga je je relatie met geld in kaart brengen. Je krijgt inzicht in de thema’s die bij jou leven en welke rol geld tot nu toe in je leven gespeeld heeft.

 1. Neem 1.5u tijd voor jezelf

 2. Nestel je op een plek die je fijn vindt
  Neem A3 papier, stiften en een pen mee.

 3. Teken je levenslijn

  Neem een blad en teken er een lijn op van je geboorte tot nu. Zorg dat je een groot blad hebt zodat je voldoende ruimte hebt om momenten op je lijn te noteren. A3 of flipchartpapier is ideaal. Je kan ook meerdere A4’s gebruiken.

 4. Noteer jouw geldmomenten op de lijn
  Overloop je leven vanaf je geboorte en laat spontaan momenten opkomen waarin je met geld te maken kreeg. Denk hierbij aan je eerste herinneringen, zaken die je heel goed onthouden hebt rond geld, de eerste keer dat je geld verdiende, . . .
  Noteer je momenten op je levenslijn.

 5. Vul aan met volgende vragen

  Zet met behulp van onderstaande vragen extra momenten bij op je lijn. Kies de vragen die je het meest aanspreken of het meest weerstand oproepen !

  * In welke financiële omstandigheden leefden je ouders toen je geboren werd ?

  * Wie leerde jou voor het eerst over geld ? Hoe oud was je ? In welke situatie was het ?

  * Welke relatie hadden je vader en moeder met geld ? Welk effect had hun relatie op jou ? Hadden ze bepaalde verwachtingen van jou ? Welke geldzaken werden besproken en welke niet ?

  * Kreeg je zakgeld van je ouders ? Moest je er iets voor doen of kreeg je het zonder meer ? Hoe ga je zelf om met het zakgeld van je kinderen ?

  * Wanneer verdiende je je eerste loon ? Hoeveel was het ? Met welke job heb je het verdiend ? Wat deed je met het geld ?

  * Heb je ooit geld verloren ? Wanneer was de eerste keer ? Wat gebeurde er ?

  * Heb je ooit een belangrijk project rond geld met succes afgerond ? Wat was het ? Wat deed je om het succesvol te doen slagen ?

  * Heb je ooit een belangrijk project rond geld zonder succes afgerond ? Wat was het ? Wat deed je waardoor het niet succesvol was ?

  * Hoe zie je mensen die meer geld hebben dan jou ? En minder ?

  * Als je relatie met geld een persoonlijke relatie was, hoe zou je ze dan omschrijven ? Voel je angst, liefde, haat, obsessie, afhankelijkheid, generositeit ?

 6. Ontdek jouw thema’s

  Duid met stift aan welke thema’s terugkomen op je levenslijn. Zoek naar de woorden die jouw relatie met geld omschrijven.

 7. Vorm de titel van je levenslijn rond geld

  Geef je levenslijn een titel. Vorm met de woorden een titel die jouw relatie met geld weerspiegelt. Wat is de kern ? De rode draad ?

 8. Bewaar je levenslijn

  Geef je levenslijn een plek in je huis en geef het regelmatig aandacht.


stuur me jouw levenslijn en krijg extra inzicht

Ik ben heel benieuwd naar jouw levenslijn rond geld. Mail een foto van je levenslijn naar shana@wanderwood.be en ontvang persoonlijke coachvragen van mijn kant.