HOE GOED KAN JIJ AARDEN ?

Wanderwood - Coaching - Ondernemer - Aarden.jpg

Wat ik vandaag in mijn coachbedrijf merk, is dat er weinig mensen nog echt aarden. Ze zitten vaak in hun hoofd met todo's, zorgen, ideeën, gedachten en overtuigingen.

Ons hoofd is een krachtige tool. Het ceëert ideeën, helpt ons plannen, verbanden leggen, . . . Alleen gaat het niet meer voor ons werken als het overbelast wordt. Als er een disbalans komt omdat we enkel leven vanuit ons hoofd. We krijgen dan hoofdpijn, kunnen moeilijk onze ideeën realiseren, gaan uitstellen en vinden geen rust meer.

We vergeten dan dat onze natuur ook ons lichaam is. Datgene dat ons op de wereld neerzet. Het enige dat altijd in het hier en nu is. Door aandacht te geven aan je lichaam, ga je meer aarden. Je realiseert meer, krijgt contact met de realiteit en vind rust in jezelf.   


HOE GOED KAN JIJ AARDEN ?

Een mooi voorbeeld van balans tussen het hoofd / hogere en het aarden is een boom. De wortels onder de grond zijn even breed als de kruin die naar boven reikt. 
 

1. Maak 1.5u tijd voor jezelf
 

2. Ga naar een natuurgebied in je buurt
 

3. Wander en observeer het gebied
Verken al wanderend (zonder doel, vanuit je intuitië en lichaam) het gebied. Ga er nieuwsgierig in en zet al je zintuigen open. 
 

4. Observeer jezelf al wanderend
Stel jezelf de volgende vragen bij het wanderen : Hoe is het met mij vandaag ? Hoe voelt mijn lichaam ? Mijn geest ? Wat houdt me bezig ? Welke gedachten komen op ?
 

5. Blijf staan op een plek die je aantrekt
Wander tot je op een plek komt die je aantrekt. Kies een plaats om er te staan.


6. Doe je schoenen uit en voel de aarde
Observeer hoe de aarde onder je voeten voelt. Blijf even stilstaan om het te ervaren en beweeg dan met je voeten over de aarde. Wat word je gewaar ? Wat voel je ? Hoe voelt het ? Neem de beleving helemaal op via je lichaam.
 

7. Je maakt stevig contact met de aarde
Zoals een boom ga je stevig contact maken met de aarde. Je brengt heel je gewicht en aandacht naar je voeten. Je zet de volledige onderkant van je voeten op de aarde. Maak het raakvlak zo groot mogelijk. Voel je tenen, je hiel en de binnenkant van je zool aarden. 

Blijf met je aandacht gedurende minstens een minuut bij het gevoel van aarden.
Het kan helpen om je ogen te sluiten.
 

8. Hoe is het voor jou om geaard te zijn ?
Hoe voelt het voor jou om te aarden ? Om volledig gegrond te zijn ? Laat enkele woorden opkomen. 

Als je spanning of stress voelt opkomen, breng je het naar je voeten en geef je het af aan de aarde. Ga nadien verder met bovenstaande vragen.


9. Je bent stevig geaard en beweegt vanuit die geaardheid
Je behoudt het stevige contact met de aarde en begint te bewegen. Bij elke stap ga je bewust aarden. Wander nu opnieuw zoals je daarstraks deed. Observeer wat er gebeurt in je lichaam. Wat is er anders dan voorheen ? Hoe voelt je lichaam nu ? Je geest ? Je gedachten ?


10. Aarden in het dagelijkse leven
Aarden kan je gemakkelijk in de natuur. In het dagelijkse leven is het een grotere uitdaging. Het helpt om regelmatig je aandacht naar je voeten te brengen. Als je merkt dat je veel in je hoofd bezig bent, breng dan bewust je aandacht van je hoofd naar je voeten, van boven naar beneden. Je voeten zijn immers het andere uiterste van ons lichaam. Voel je voeten en beweeg ze. Je zal zien dat je meer rust ervaart, helderder kan denken en gemakkelijker in beweging komt. 

ENJOY THE GROUNDING !


EXTRA EDITIE WANDERING AT SEA - 10 september 2018

Door jullie vraag naar een extra editie van Wandering at sea, geven Brenda en ik jullie de allerlaatste kans om in 2018 de kracht van de zee en jezelf te ervaren. Vorige edities waren alvast magisch ! Ontdek hier hoe Monique de dag ervaren heeft : 

Heb jij goesting om mee te doen ?
Reserveer dan hier jouw strandstoel >>

Wat weet je ?

Wanderwood - coaching - ondernemer - intuitie.jpg

Er is een verschil tussen weten en weten. Het weten met je hoofd en het weten met je buik. Voor mij maakt het weten met je buik, het leven simpel. Ik vermoei mezelf vaak als ik met mijn hoofd een beslissing wil maken of teveel nadenk over een vraagstuk. Je weet het meestal al vanaf de eerste seconde. 

En toch gaan we vaak verder nadenken. We  overladen ons weten met de buik met hoofdspinsels. We maken het niet stil genoeg om te luisteren, om ruimte te geven aan ons buikgevoel, om onze intuitie te laten spreken.

Onze intuïtie is er altijd voor ons. Het ligt zelf dichter bij onze natuur dan ons hoofd. Als je leert stil zijn, vertragen en ontvangen, kan je intuïtie je grootste kracht worden. Zowel in je leven als in je onderneming !


COACHOEFENING | WAT WEET JE ?
 

1. Neem 1.5u tijd voor jezelf


2. Ga naar een plek die je rust brengt

Neem papieren en stiften mee.


3. Sluit je ogen en maak het stil in jezelf
Ga in een comfortabele houding zitten en sluit je ogen. Ontspan je lichaam. Bij elke uitademhaling vloeit er spanning uit je lichaam. Je krijgt meer en meer ruimte en rust in je lichaam. Blijf met een aandacht enkele seconden bij deze ruimte en rust in jezelf.


4. Welke vraag of welk dilemma speelt er vandaag ?
Noteer de vraag of het dilemma waar je vandaag mee zit. Leg het papiertje voor je en sluit je ogen weer.
 

5. Stel jezelf de vraag : 'wat weet ik vanuit mijn buik, mijn intuitie ?'
Laat het eerste wat komt, opkomen. Vertrouw op dat wat komt. Je mag de vraag een paar keer in jezelf herhalen. Nadien noteer je alles wat je WEET vanuit je buik. Dit zijn vaak niet de logische  of 'gebruikelijke' keuzes ;)
 

6. Vind je het moeilijk om te luisteren naar je intuitie ? 
Als je moeite hebt met oefening 5, maak dan drie kolommen op een blad : IK DENK / IK VOEL / IK WEET. Neem je vraag er opnieuw bij en vul de verschillende kolommen in met betrekking tot je vraag. Noteer alles wat opkomt, censureer jezelf niet. Blijf schrijven tot er niets meer komt.

Bij IK WEET komt je intuitie te voorschijn. Mocht je er nog niet zijn, doe dan opnieuw hetzelfde met deze zinnen : WAT IK ECHT DENK / WAT IK ECHT VOEL / WAT IK ECHT WEET.
 

7. Train je intuïtie
Gebruik vanaf nu oefening 5 en/of 6 om je intuïtie te trainen. Maak bij komende vragen of dilemma's in je leven en onderneming tijd om eerst je intuitie te laten spreken. Hoe meer je haar inzet, hoe meer ze gaat spreken en hoe simpeler alles wordt. Ik doe het bijvoorbeeld ook met het inplannen van workshops ed. Ergens 'weet' je op welke dag het gaat vallen.


INTUITIEF LEVEN EN ONDERNEMEN | NAJAAR 2018

Wil jij echt leren leven en ondernemen vanuit je intuïtie ? Dan is dit 3-daags coachtraject jouw ding. Je leert voelen op fysiek, emotioneel en intuïtief niveau. Nadien ga je het voelen en weten omzetten naar concrete actie in je werk en leven. Het is een krachtige manier om bij jezelf te blijven en keuzes te maken die goed voelen voor jou. 

Ben jij perfect ?

Wanderwood - coaching - ondernemer - perfect.jpg

Nu ik verhuist ben naar Limburg, kom ik terug bij mijn roots. Het voelt fijn en vertrouwd en tegelijk weet ik weer waarom ik ooit ben weggegaan. Oude patronen spelen op ! 

Het meest aanwezige patroon is 'perfect' zijn, het perfecte plaatje. Ik merk dat mijn oude omgeving dit patroon oproept en dat ik het zelf ook nog voed terwijl ik het anders wil.

Mijn echte ik gaat nog altijd voor een stuk schuil achter dat plaatje : de Shana die rommel even laat liggen, die kampeert met haar vriend in een onafgewerkt huis, die met haar blote voeten in de moestuin staat, die soms niet weet wat ze moet doen als er minder klanten binnen Wanderwood zijn,...

Het kost me veel energie om dat plaatje in stand te houden. En ik voed hierdoor minder wie echt ben en waar ik nood aan heb.


BEN JIJ PERFECT ?

In deze zomercoachoefening ontdek je wat jij dagelijks voedt : je perfecte IK of je echte IK ? 
Maak energie vrij van je perfecte IK en geef deze aan je echte IK, aan wat jij nodig hebt.

 

1. Plan 1.5u tijd voor jezelf
 

2. Ga naar een zomerplek die je goed doet voelen
Neem je picknickmand en stiften en papier mee.
 

3. Kies een kleur voor je 'perfecte IK' en eentje voor je 'echte IK'
Je 'perfecte IK' is aanwezig wanneer je het gevoel hebt dat jij en je omgeving perfect MOETEN zijn, dat je alles moet kunnen / weten / gedaan krijgen, dat je moet doen zoals het hoort, geen fouten mag maken,... Je 'echte IK' is wanneer je jezelf kan zijn met alles erop en eraan en wanneer je doet wat je WIL doen.


4. Teken een cirkel in het midden van je blad
Zet in het midden van de cirkel het woordje IK.


5. Zet nu rond de cirkel de rollen die je vandaag hebt
Noteer tegen de rand van het blad de rollen die vandaag het meest aanwezig zijn in jouw leven. Bv. partner, dochter, zus, vriendin, ondernemer, collega, coach,... 


6. Neem de kleur van je 'perfecte IK' en teken lijnen
Neem de kleur van 'perfecte IK' en trek met de kleur een lijn naar elke rol. Je begint aan de cirkel met IK en trekt richting de rol. De lijn representeert in hoeverre je je 'perfecte IK' voedt in die rol. Dus als je een korte lijn tekent, is je 'perfecte IK' in die rol weinig aanwezig. Teken je een lange lijn dan is het veel aanwezig. Teken de lijnen vanuit je gevoel zonder veel nadenken.


7. Doe nu hetzelfde met je 'echte IK'
Neem de andere kleur en trek ook hiermee een lijn naar de rollen. Je tekent de lijn naast de andere kleurlijn zodat je goed het verschil kan zien. Ook hier ga je tewerk vanuit je gevoel.


8. Vergelijk de lijnen
Kijk naar de lijnen en vergelijk de twee kleuren. Welke kleur domineert bij welke rol ? Wat valt je op ? Waar gaat je aandacht naartoe ?


9. Kies nu een rol waar jij verandering in wil
Bekijk de rollen en kies er eentje uit. Noteer voor jezelf hoe je in deze rol je 'perfecte IK' voedt en hoe je je 'echte IK' voedt. Waar gaat jouw energie naartoe ? 

 

10. Wat heb je nodig om verandering te brengen ?
Ga voor jezelf na welke verhouding je wil.

 • Wil je meer je 'echte IK' voeden ? Noteer dan hoe je dit kan doen of wat je nodig hebt.
 • Wil je minder je 'perfecte IK' voeden ? Noteer dan wat je kan laten of niet meer doet.


11. Formuleer 1 actie die je kan doen
Formuleer 1 concrete actie voor de rol waar je verandering in wil. Zorg ervoor dat je actie klein en haalbaar genoeg is. Kies iets dat jou echt een goed gevoel zou geven.


12. Tijd om je ECHTE IK te voeden ! 
De zomerperiode is ideaal om je echte IK te voeden. Te zijn wie je echt bent, te doen waar jij nood aan hebt, te leven naar wat jij wil. Je zal merken dat in je 'perfecte IK' vooral energie wegloopt. Het zijn de dingen die je voelt dat je MOET doen (van jezelf of anderen) ipv wat je WIL doen. 

Dus . . . geef je energie wijselijk aan waar jij echt nood aan hebt.

ENJOY ! 


Wanderwood wenst je een heerlijk verlof toe !

Mijn behoefte is om twee weken te herbronnen in de natuur en niet bezig te zijn met mijn zaak, waar ik ook nog regelmatig het perfecte plaatje voed ;). Dus vanaf morgen is Wanderwood out in nature. 30/7 zijn we er weer met vernieuwde energie. Geniet van je zomer !
 

Wanderwood - coaching - ondernemer - verlof.jpg

Welke groei vier jij ?

Wanderwood - coaching - ondernemer - midzomer.jpg

21 juni is het Midzomer. Het is de langste dag van het jaar, met de meeste uren zon. Het is het feest van de zon, het licht. Het markeert het einde van een periode vol groeikracht. De groei en bloei van planten, bomen en dieren is op haar krachtigst. 

Ook wij hebben dit voorjaar een groei doorgemaakt. We hebben zaadjes gepland en gevoed voor onszelf en onze zaak. Er is een stevige energie aan het werk geweest. 

Tijd om onszelf en de natuur te vieren en te eren. Om dankbaar te zijn voor wie we zijn en voor de groei die we doorgemaakt hebben.

Welke groei mag jij vieren ? 

Ik deel hieronder een mooi natuurritueel met je om je voorjaar af te sluiten en de energie van de zomer in te gaan. Enjoy !


Welke groei vier jij ?

 

1. Neem 1.5u tijd voor jezelf
 

2. Ga naar een natuurplek waar je graag bent
Als je wil, kan je een pen en notitieboekje meenemen.
 

3. Maak contact met de plek waar je bent
Kies een plek die je aantrekt in het park of natuurgebied. Maak contact met de plek door al je zintuigen open te zetten. Voel de aarde onder je voeten, ruik de geuren, hoor de geluiden, kijk rond je, ... Wees in het moment.
 

4. Zet jouw intentie
Spreek je intentie uit bv : "Ik wil mijn groei van dit voorjaar ontdekken en vieren".
 

5. Verzamel natuurelementen
Loop rond waar je staat en verzamel natuurelementen die je aantrekken. Je kan losstaande of vaste elementen kiezen. Laat je intuitie spreken door wat eerst opkomt te volgen. Kies tot je voelt dat je aan je aantal bent. Leg de elementen waar je ze wil leggen op je plek, volg je gevoel.
 

6. Maak contact met elk natuurelement
Neem de elementen één per één vast. Laat per element woorden, beelden, kleuren,... opkomen. Waarvoor staat dit element ? Welke groei symboliseert dit element ? Wat zegt het jou ? Als je wil, kan je dit noteren in je notitieboekje.


7. Maak een natuurcompositie met je elementen
Breng nu je elementen samen in een natuurcompositie die voor jou past. Leg ze tov elkaar, maak er één geheel van. 


8. Kijk naar het geheel en laat 1 boodschap opkomen
Ga bij het geheel staan. Voel ernaar en laat een boodschap opkomen.
 

9. Uit je dankbaarheid naar jezelf voor je groei
Kies jouw manier om je dankbaarheid naar jezelf te uiten. 


10. Geef de elementen terug aan de natuur
Leg de elementen terug en bedank de natuur voor al de pracht die ze jou biedt, elke dag weer.
 

11. Extra : dit is een leuke oefening om samen te doen
Je kan dit ook in groep doen en combineren met een gezellige picknick.


12. Geniet van de langste dag van het jaar !


WIL JIJ samen met ons midzomer vieren ?

Morgen vieren we samen Midzomer aan de gezellige tafel van You + Your Business. We houden een ritueel in groep om onze groei te vieren. De magie die er ontstaat, zorgt ervoor dat het effect nog krachtiger wordt. Verder krijg je zoals altijd inzichten en wijsheden die je vooruit helpen in je leven EN zalige zomercatering van onze heerlijke Tartelies.

Wil jij jezelf deze magische avond kado doen ? Schrijf je dan in vóór morgen 12u >>


Wat speelt er vandaag ?

Wanderwood - coaching - ondernemer - vandaag.jpg

De laatste weken leeft het thema verandering in mijn leven. Ik zit in een overgang om te verhuizen van Antwerpen naar Limburg. Van de stad naar de natuur. Ik sluit een hoofdstuk af en begin een nieuw avontuur !

En natuurlijk komt daar een heel proces bij kijken. Het gaat niet van de ene dag op de andere. De shift is al even bezig, ookal ben ik nog niet verhuist. Het beinvloedt mijn zijn, mijn leven, mijn werk. We zijn één geheel.

Ons werk is niet los te koppelen van ons leven. Toch betrapte ik mezelf erop dat ik dacht dat de verhuis nog geen impact had op Wanderwood. Dat ik gewoon mijn zaak kon verderzetten as such. Niet dus ;) Aandacht hebben voor alles wat er speelt in je leven en werk, maakt je bewust en daadkrachtig.
 


WAT SPEELT ER VANDAAG ?


1. Neem 1.5 uur tijd voor jezelf
Zoek een plaats die je rust geeft en neem papier en stiften mee.


2. Sluit je ogen en voel je lichaam
Observeer je gevoel en laat zijn wat er is. Adem diep in en uit. Bij elke uitademhaling geef je energie die je niet meer nodig hebt aan de aarde onder je voeten af. Bij elke inademhaling breng je nieuwe energie in je lichaam.


3. 'Wat speelt er vandaag in mijn leven ?'
Laat deze vraag even binnenkomen in jezelf. Hou je ogen gesloten en observeer welk gevoel je krijgt bij deze vraag. Laat komen wat wil opkomen (emotie, woorden, beelden, ....) en vertrouw erop dat wat zich eerst aandient, het goede is. Stel jezelf de vraag een aantal keren indien nodig. 


4. Teken en schrijf wat er opkomt
Neem een blad papier en stiften en teken en/of schrijf wat er opgekomen is. Dit mag abstract zijn of heel concreet. Alles mag er zijn. 


5. Maak het abstracte concreet en het concrete abstract
Wat je getekend hebt, ga je benoemen en wat je geschreven hebt, ga je tekenen. Zo zorg je ervoor dat zowel je gevoel als je hoofd een plaats krijgen.


6. Doe nu hetzelfde met de vraag : 'Wat speelt er vandaag in mijn werk ?' 
Neem een nieuw blad en doorloop de stappen 3 - 5 met de vraag wat er vandaag in je werk speelt.


7. Breng beide bladen nu samen
Bekijk beide bladen en omcirkel wat er vandaag het meest speelt in jouw leven en jouw werk. Breng de twee kernen nu samen op een derde blad. Wat vertelt dit jou ? Is er een verband tussen beiden ? Zijn ze gelinkt op een bepaalde manier ? Of net niet ?


8. Kom tot de essentie
Kan je de twee kernen samenbrengen ? Top, dan maak je er 1 geheel van. 
Kan je ze niet samenbrengen ? Kies dan de meest aanwezige om verder te gaan.


9. Noteer op welke manier de kern effect heeft op je leven en werk
Neem een nieuw blad en zet de kern in het midden. Noteer rond de kern welk effect het heeft op je leven en werk. Ook hier mag je alles laten komen. Vertrouw op wat zich aandient.


10. Geef het de juiste aandacht en maak keuzes
Beslis nu welke plek het voor je krijgt en welke keuzes je wil maken nu je dit weet. Wat heeft het nodig ? Op welke manier mag het er zijn ? Als het een plek krijgt, gaat het niet de overhand nemen en je leven en werk onbewust beinvloeden. Je hebt een keuze als je het de ruimte geeft. En . . . werk hoeft niet altijd voor leven te gaan. Het leven is wat er elke dag gebeurt, het werk is wat we in de tussentijd doen ;)

11. Bedankt jezelf om tijd te maken voor wat belangrijk is in je leven en werk


WANDERING AT SEA

Wil je meer aandacht geven aan jezelf en je leven ? Aan dat wat speelt in je kern ?
Kom het ontdekken tijdens onze zalige Wandering at Sea op 22 juni of 13 augustus >> 

blijf jij in je kracht staan ?

Wanderwood - coaching - ondernemer - plek innemen.jpg

Blijf jij bij wat jij gelooft en neem je stevig je plaats in ? We plooien ons vaak naar anderen omdat we willen goed doen voor hen. Daarbij doen we meestal niet goed voor onszelf. We passen ons aan en doen dingen die we niet wilden of waar we niet in geloven. We zetten de behoefte van de ander voor onze behoefte.

In mijn leven en omgeving ontdekte ik meerdere situaties. Ik werd gechallenged door een klant die iets van me vroeg waar ik niet in geloof, een vriend verdedigde zijn plek als teamhoofd toen een ander hem uitdaagde, een vriendin die na jaren kiest voor zichzelf en uit haar relatie stapt, een klant die achter haar prijzen bleef staan ondanks dat ze reacties kreeg dat ze te duur is. 

Standing your ground, opkomen voor wat je gelooft. Spannend, maar de moeite waard!


blijf jij in je kracht staan ? 

We komen allemaal situaties tegen waarin we uitgedaagd worden om onze plek in te nemen en in onze kracht te blijven staan. Ontdek via deze oefening hoe je dit kan doen.
 

1. Plan 60 minuten tijd voor jezelf in
 

2. Zoek een rustige plek waar je bij jezelf kan komen
De natuur is en blijft the perfect place :)
 

3. Doe je schoenen uit en plaats ze stevig op de grond
Zet je voeten op heupbreedte zodat je stevig op je twee voeten staat en evenwicht voelt.


4. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je voeten
Voel hoe ze stevig op de grond staan en waar je zool de grond raakt. Doe dit gedurende 10 ademhalingen. Je kan deze ook wandelend doen met je aandacht naar je voeten en de ondergrond. 
 

5. Breng nu je aandacht naar de bovenkant van je buik
Hier zit je zonnevlecht die je ego, zelfvertrouwen en wilskracht bepaalt. Ze helpt je om dingen te doen, uitdagingen aan te gaan en keuzes te maken voor jezelf. Je hebt je eigen leven in handen en neemt verantwoordelijkheid. Je kan jezelf op een krachtige manier uitdrukken.
 

6. Er ontstaat een geel licht in de zonnevlecht dat groter wordt
De kleur van de zonnevlecht is geel. Laat nu een geel licht ontstaan in je zonnevlecht. Het begint klein en wordt groter en groter. Het verspreidt zich geleidelijk aan over heel je buik en lichaam.


7. Groei nu je kracht vanuit zelfliefde en zelfacceptatie
De kracht van je zonnevlecht groeit vanuit zelfliefde. Kies de mantra die je het meest raakt of laat zelf eentje opkomen en herhaal ze 20 keer in jezelf terwijl je het gele licht ervaart :

Ik hou van mezelf.
Ik accepteer mezelf.
Ik ben het waard om mijn grenzen te stellen.
Ik ben het waard om liefde, vriendelijkheid en respect te ontvangen.
Ik ben het waard om mijn l
Ik kies het beste voor mezelf.
Ik spreek mezelf krachtig uit.
Ik ben trots op mijn prestaties.
Ik eer mezelf.
Ik kies gezonde relaties.
Ik mag er zijn.
Ik heb mijn eigen leven in de hand.
Ik voel mijn eigen kracht.
Ik ben vrij om te kiezen in elke situatie.
Ik zoek kansen voor persoonlijke en spirituele groei.
Ik heb vrede met mezelf.
...
 

8. Neem een situatie die vandaag speelt
Kies een situatie uit je zaak of leven waarin je meer je plek wil innemen en krachtig wil handelen. Haal de situatie voor de geest en alle elementen die ermee te maken hebben. Personen, voorwerpen, plaats, tijdstip,.... Creëer de situatie in je hoofd en plaats jezelf erin. 


9. Voel jezelf in de situatie en maak contact met je zonnevlecht
Maak contact met je gevoel in de situatie. Hoe voelt de situatie voor jou ? Waar in je lichaam voel je iets ? Wat komt er op ? . . . Laat je gevoel zijn wat het is en en breng je aandacht opnieuw naar je zonnevlecht en het gele licht. Maak het opnieuw groter en als je ze helemaal voelt, ga je uitspreken wat je wil uitspreken in de situatie. Je kiest voor jezelf en wat jij gelooft. 


10. Herhaal de oefening nog een paar keer tot je echt het gevoel van kracht ervaart


11. Extra oefening voor de durvers ;)  
Neem je woorden en gevoel mee en ga de situatie in real life aan. Yes, you can. Stand your ground met alle respect voor de ander. 

 

12. Bedankt jezelf voor de tijd en energie die je aan jezelf geeft


wil jij jouw kracht ontdekken ? 

Je zaak en je leven gaan floreren als je kiest voor jezelf en handelt naar wat jij gelooft. Als je JA zegt tegen jezelf, zeg je JA tegen je zaak en leven wat meer goeds op je pad brengt. In Wanderwood gaan we samen aan de slag om jouw krachtige kern te ontwikkelen van waaruit jij met vertrouwen en zelfverzekerdheid jouw zaak en leven kan leiden.

Ik ontvang je heel graag in Wanderwood !

Hoe goed kan jij ontvangen ?

Wanderwood - coaching - ontvangen.jpg

Als ondernemer zijn we vaak in een actieve modus. We doen, realiseren, zetten neer. Veel uitgaande energie om onze zaak te doen groeien. Wat we vaak vergeten is dat onze zaak ook groeit als we inkomende energie ontvangen. En zelfs nog meer dan we denken. 

Geven gaat voor velen gemakkelijker dan ontvangen. We zijn het gewoon om te geven, en minder om te ontvangen. Want ontvangen is gelinkt aan jezelf iets gunnen en jezelf het waard vinden om te krijgen.

Als je leert ontvangen, ga je krachtiger in je leven en onderneming staan. Je ervaart minder stress en energieverlies want je wordt opgeladen met nieuwe inkomende energie.


HOE GOED KAN JIJ ONTVANGEN ?

Voor deze oefening ga je jezelf 3 dagen observeren. Je gaat ontvangen wat er allemaal op je pad komt en ontdekken hoe goed jij kan ontvangen en welke rijkdom je in je leven hebt. Automatisch ga je nog meer goeds aantrekken. Open die armen maar ! 

 

1. Kies jouw manier om jezelf te observeren
Dit kan 1 keer per dag 's avonds zijn, meerdere keren per dag (aanrader) of elke keer als je iets ontvangt. Zorg in ieder geval dat je je observaties noteert in je notitieboekje of smartphone.
 

2. Zet 's ochtends je intentie : VANDAAG ONTVANG IK
Door de intentie aan het begin van je dag uit te spreken, gaat je focus er gemakkelijker naartoe. De komende 3 dagen is je enige focus ONTVANGEN. 

 

3. Observeer jezelf als je iets ontvangt en wees heel oplettend. 
Deze oefening is een uitdaging. Het zit in kleine dingen en we zijn ons niet bewust van ons gedrag. Het kan een grote blinde vlek zijn. Wat je kan helpen om het op te speuren :
 

DE ANDER
De ander zegt iets over jou, glimlacht naar jou of raakt je aan
De ander biedt je iets aan : koffie, hulp, drankje, tekening van je kind, ...
De ander geeft je feedback (positief en negatief)
De ander zegt sorry of biedt excuses aan

DE NATUUR
De natuur geeft je zonnestralen, wind, regen, . . .
Je ziet een prachtig landschap of uitzicht
Je ruikt de lentebloesems in de lucht
Er zegt iemand af en je krijgt ruimte in je agenda

JEZELF
Je geeft jezelf een kado
Je geeft geld uit aan jezelf
Je geeft jezelf een compliment

Er zijn er nog veel meer. Ga zelf op ontdekking !


4. Wanneer je in het moment van ontvangen bent. 
Geef jezelf de tijd en ruimte om te ontvangen. Voel het in je lichaam en hou even stilte. Nadien zeg je enkel bedankt om je ontvangen te bevestigen. Je gaat niet teruggeven of wat je krijgt te min doen : "Oh, zo goed was het ook weer niet." "Bwa, dat hoeft niet." 


5. Je bent het waard om te ontvangen.
Wees je ervan bewust dat je het waard bent om te ontvangen. Vaak ontvangen we niet omdat we denken dat we het niet verdienen. JIJ krijgt het kado dus jij verdient het. En je doet de ander er een plezier mee om hun oprechte geven volledig te ontvangen en dankbaar te zijn.

Je lichaam is een goede barometer. Mijn voorbeeld : Als ik het moeilijk vind om te ontvangen, voel ik spanning in mijn hartstreek. Als ik oprecht en open ontvangen, voel ik ontspanning in mijn buik.


6. Maak jouw evaluatie
Na 3 dagen neem je je notities erbij. Bekijk de resultaten en ga op zoek naar rode draden of thema's. Wat kan je goed ontvangen ? Wat minder goed ? Wat helemaal niet ? Kijk wat er voor jezelf achter zit en wat maakt dat je het kan ontvangen of niet. 


7. Kies 1 observatie
Neem nu de observatie waarin je het moeilijkst kon ontvangen. Maak er je werkpunt van. Observeer jezelf en leer het te ontvangen. Stap voor stap (zie bovenaan). 
 

8. Geef jezelf een compliment dat je de oefening voor jezelf gedaan hebt ;) !


WANDERING AT SEA | 22 juni 2018
 

brenda 6.jpg

Ontvangen is een mooie en krachtige eigenschap. Net zoals loslaten, vertrouwen, het volgen van intuïtie en hart,... Kwaliteiten die we onderweg verleerd zijn. Wandering at sea is het kado dat je aan jezelf geeft en ontvangt ;) om deze eigenschappen weer te ontdekken. Je goed te voelen in je vel en krachtig in je leven en onderneming te staan.

See you at the seaside ! XO Shana

Zie jij jezelf en je waarde ?

Shana Wanderwood

Wanneer je onderneemt, geef je veel aandacht aan je zaak. Je investeert je tijd, geld, liefde en energie zodat je zaak kan groeien en groter worden. Je voedt het elke dag weer.

Daarnaast ben jij er als persoon ook. Jij doet de zaak draaien en geeft het beste van jezelf. Je speelt een belangrijke rol, want zonder jou zou je zaak niet zijn wat ze is. 

Nu . . . hoeveel tijd, geld, liefde en energie geef je aan jezelf ? Hoeveel investeer je in jezelf ? Van welke waarde ben jij ?

Vaak zien we onze zaak maar niet onszelf. We hechten soms meer waarde aan de zaak dan ons eigen welzijn. Terwijl wij de meerwaarde zijn voor ons bedrijf en het verdienen om gelukkig en gezond in onze zaak te staan.


ZIE JIJ JEZELF EN JE WAARDE ?


1. Plan tijd voor jezelf en zoek een plaats op die voor jou goed voelt.
Neem stiften en bladen mee.
 

2. Neem 1 blad en teken jouw zaak hierop.
Teken je zaak hoe die er vandaag voor jou uitziet.
Laat komen wat komt. Censureer jezelf niet.
 

3. Neem een tweede blad en teken jezelf hierop.
Teken jezelf. Hoe zie jij er vandaag uit ? 
Laat komen wat komt. Censureer jezelf niet.


5. Bekijk het beeld van jezelf.
Ben je tevreden met dit beeld ? Is dit het beeld dat je wil voor jezelf ?

 • Zo ja >> Ga naar stap 7
 • Zo niet >> Ga naar stap 66. Teken het beeld van jezelf opnieuw.
Welk beeld wil je voor jezelf ? Wat mag er zijn / veranderen ?


7. Noteer je rol en waarde in het bedrijf.
Noteer nu op de achterzijde van de tekening van jezelf welke rol je speelt in je zaak en welke waarde je hebt. Wees niet te bescheiden ;-)


8. Neem een nieuw blad en teken jezelf en je zaak.
Leg de tekening van je zaak en de tekening van jezelf voor je. Neem een nieuw blad en breng de 2 nu samen op het blad. Dus je verwerkt de tekening van jezelf in de tekening van je zaak.


9. Observeer wat het met je doet om jezelf in je zaak te zien. 
Welke waarde heb je ? Welke rol neem je op ? Op welke manier sta jij in je zaak ? 

 

10. Bedank jezelf voor de waarde die je geeft aan jezelf en je zaak.


WIL JIJ MEER WAARDE GEVEN AAN JEZELF ?

Wanderwood coacht jou naar het waarde geven aan jezelf. Jezelf waarderen en op een gezonde en gelukkige manier in je zaak staan. Jij verdient het om te investeren in jezelf en te groeien als persoon. Want jij bent tenslotte de kern van jouw bedrijf.

Vraag nu je gratis natuurwandeling aan om kennis te maken.

welke magie creëer jij als vrouw ?

Wanderwood - coaching - vrouwelijkheid.jpg

THE BEAUTY OF OUR FEMALE NATURE.

Ik ben vorig jaar deze tijd mijn vrouwelijkheid beginnen ontdekken en ontluiken. Het was een hele weg om stilaan terug bij mijn kern te komen. Om de kracht te ontdekken van loslaten, vertrouwen, liefde, zijn, ontvangen. Het blijft een weg en het voelt meer en meer natuurlijk aan. Als ik in die kracht ga staan, ontstaat er magie, flowt alles effortless.

Vandaag, op mijn verjaardag en internationale vrouwendag, wil ik samen met jullie onze vrouwelijke kracht vieren (mannen wees welkom). Terugkomen bij onze natuur en fier zijn op wie we zijn en onze natuurlijke kracht. En van hieruit deze ook durven delen met de wereld, onze eigen waarheid uitspreken; gaan staan voor onze vrouwelijke kracht en in vrijheid leven.


Welke magie creëer jij als vrouw ?

We geven ruimte aan onze vrouwelijke kracht als we creëren en laten ontstaan. Vanuit ons buikgevoel en intuitië bewegen en het onbekende omarmen. Genieten, spelen, ervaren. Laat ontstaan wat wil ontstaan zonder oordeel en ontvang de kracht van je vrouwelijkheid.

Ik nodig je uit om een ode aan je vrouwelijke kracht te creëren.

 

1. Neem tijd voor jezelf.
Kies een moment waarop je ruimte en tijd hebt om bij jezelf te zijn en te creëren.
 

2. Kies jouw manier om te creëren.
Wil je dansen, tekenen, schilderen, schrijven, beeld, potten bakken, tuinieren, . . . ? Kies datgene waar je goesting in hebt om mee te creëren en je vrouwelijke kracht te laten zijn.
 

3. Verzamel het materiaal dat je nodig hebt.
 

4. Maak het even stil en spreek dan jouw intentie naar je vrouwelijke kracht uit.
Hou het kort en krachtig. Wat spontaan opkomt, mag er zijn.

5. Laat je gaan, zonder oordeel. Alles kan, alles mag.
Flow op je eigen ritme en laat ontstaan wat wil ontstaan. Alles is OK. 
 

6. Geniet van het proces.
Have fun, volg je gevoel en leef je uit. Dit is jouw moment.
 

7. Wat heeft het proces met jou gedaan ?
Observeer bij jezelf hoe je het proces ervaart hebt. Welke gevoel ervaar je ? Wat viel je op ? Wat trekt jouw aandacht ?
 

8. Welk kado heb je ontvangen ?
Wat heb je ontdekt of ontvangen via je ode ?
 

9. Bedank jezelf en je vrouwelijke kracht.
 

10. Deel je ode met iemand
Door het delen van je kracht, krijgt het een plaats in de wereld. Kies iemand waar je je veilig bij voelt om het te delen of deel het met de hele wereld.

Open up, toon waar je voor staat en wees er fier op :)


MIJN ode aan MIJN VROUWELIJKE KRACHT

Ik wil deel mijn ode graag met jullie. Het betekent veel voor mij om het uit te spreken. 

Bedankt om te ontvangen.

"Ik ga mijn eigen weg en omarm mijn kracht van spiritualiteit. Dit is al lang een deel van mij, in mezelf wist ik deze waarheid al lang. Alleen heb ik hem tot nu toe niet gedeeld en soms zelfs verstopt. Het is zo'n groot deel van mezelf, dat ik mezelf ook verstopte. Vandaag ga ik staan voor wie ik echt ben, voor mijn volledigheid. Mijn mannelijke kwaliteiten en mijn mooie vrouwelijke pracht. Ik ga staan op mijn plek, waar ik wil staan en mijn waarheid kan spreken. Ik heb vertrouwen in mezelf, ik geloof in mijn kracht en ik spreek mijn eigen waarheid. Ik geloof dat deze waarheid een plaats heeft in de wereld en groei betekent voor velen. Ik neem mijn taak als spiritueel leider op. Deze gave is mij gegeven op de dag dat ik geboren werd en zelfs eerder. Het is een spannende weg, en het is mijn weg. Ik ga ervoor. Bedankt om mijn pad mee te bewandelen en samen naar een betere wereld te gaan. Stap voor stap, hand in hand. Samen."
Liefs, 
Shana

 

 

Waar wil je hart naartoe ?

Wanderwood - coaching - hart.jpg

Where does your heart go when it wanders ? De dag van de liefde laat harten sneller slaan. Voor elkaar, voor de ander, . . . en hopelijk vooral ook voor jezelf. Ik ben lang single geweest en nu samen met een prachtige man. En ik voel het eens te meer : de belangrijkste liefdesrelatie is die met jezelf. Cliché, true, maar ook zo waar. We zijn vaak beter in het graag zien van de ander dan van onszelf. 

Je hart is een mooi kompas om dichterbij je natuur en je ware ID te komen. Het wijst je de weg naar een leven en werk dat bij je past én naar mensen en dingen die bij je passen. Je hart volgen is je natuur volgen. Waar wil jouw hart naartoe ? 


WAAR WIL JOUW HART NAARTOE ?

 

1. Gun jezelf 60 minuten me-time.
Ga naar een plaats die je blij maakt en veilig doet voelen. Laat je hart beslissen ;-)
Neem kleurstiften en een notebook / papieren mee.
 

2. Teken een groot hart in het midden van je blad.
Het is jouw hart. Teken en kleur het zoals jij het wil.
 

3. Maak het even stil bij jezelf. Sluit je ogen en breng je aandacht naar binnen.
Neem rustig enkele ademhalingen. Voel hoe het met je gaat. Alles wat opkomt is OK.
 

4. Breng nu je aandacht naar je thymusklier.
Ga met je aandacht naar je thymusklier. Deze ligt tussen je twee sleutelbeenderen aan je luchtpijp en is verbonden met je hart. Hier stappelen zich vaak blokkades op. Stuur het licht en warmte en glimlach ernaar. Neem je tijd en observeer hoe de klier zich stilaan opent als een bloem die ontluikt.
 

5. Breng nu je aandacht naar je hart.
Ga nu met je liefdevolle aandacht van de klier naar je hart. Glimlach ook hier en voel je hart ontspannen en zacht worden. Als je ergens spanning of gehaastheid ervaart, stuur je warm en helder licht naar die plaatsen en maak je ruimte voor liefde en zachtheid. 
 

6. Laat je hart gaan naar momenten waarin het gelukkig was.
Laat nu momenten opkomen waarin je hart blij was, warmte voelde, overliep van liefde, helemaal excited was om iets te doen, ... Je mag verschillende momenten laten binnenkomen. Kijk er liefdevol en zonder oordeel naar. Laat komen tot er niets meer is. 
 

7. Noteer nu de momenten op je blad.
Noteer elk moment apart en zet erbij welk element (persoon, plaats, situatie, thema, ...) je hart sneller deed slaan. Neem de tijd om het moment te voelen en de elementen eruit te halen.

bv Mijn fietstocht naar Arendonk waarin ik mijn intuitië volgde : avontuur, vrijheid, natuur, lichaam en spiritualiteit.


8. Wat zegt dit over jouw natuur ?
Bekijk je blad en ontdek wat het vertelt over wie je bent, wat jouw natuur is. 

bv Ik ben avontuurlijk, bewegelijk en spiritueel en ik hou van vrijheid en natuur.


9. Wanneer was de laatste keer dat je je hart volgde ?
Overloop je leven momenteel. Wanneer was de laatste keer dat je één van de elementen in je leven had ? 


10. Kies 1 element of moment van je blad dat je meer in je leven wil.
Kies nu 1 element van het blad dat je vandaag meer in je leven wil brengen om dichterbij jezelf te komen en jezelf graag te zien. Zoals altijd : hou het klein en haalbaar en plan het in je agenda in.


Happy Loveday ! X Shana


SAMEN je natuur ontdekken

Je hart volgen en meer naar je natuur leven, brengt je dichterbij een leven en zaak die bij je passen. Het geeft je energie, kracht, (zelf)vertrouwen en goesting. Wil jij ontdekken wat je hart wil en wat jouw natuur is ? Dan ontvang ik je graag in Wanderwood.

Sinds dit jaar heeft Wanderwood vanuit het hart ook een nieuwe tab op de website : SAMEN. Hier vind je avonturen waarin je samen met andere ondernemers kan groeien. Je ervaart de magie van een groep en het effect ervan op je groeiproces. Je staat niet alleen in je uitdaging. De groep is er voor jou als draagvlak en inspiratiebron. 

Geef jij om je geld ?

Wanderwood - Coaching - je waarde.jpg

Het thema geld blijft een groeiweg voor mij. Ik heb er al veel coaching rond gedaan en het blijft leren, ontdekken en falen om te groeien. Het boeit me enorm om te kijken welke rol geld speelt en hoe het gelinkt is aan ons leven in meer opzichten dan we denken.

Gisteren vertelde Caroliene van Ape me dat de mensen in haar workshop weinig tot geen aandacht gaven aan het thema geld. Het was iets dat voor hen vast stond, dat je niet kon veranderen en waar ze liever niet naar keken.

Ik voelde fysiek de pijn in mijn hart. Geld krijgt geen aandacht. Geld krijgt geen liefde. Geld is er maar ... verwaarloost of enkel geassociëerd met negatieve emoties.

Why don't we care more ? If we care for money, we care for ourselves . . . 


GEEF JIJ OM JE GELD ?


1. Geef jezelf 45 minuten tijd en ga op een rustige plek zitten.

2. Open je bankrekening en kijk naar je geld.

3. Focus op de afgelopen maand januari en stel jezelf de volgende vragen : 

 • Wat heb ik ontvangen ?
 • Wat heb ik uitgegeven ?
 • Wat heb ik gespaard ?

4. Noteer je inkomsten, uitgaven en spaarcenten.
 

5. Op welk vlak gaat het goed met je geld ? 
Waar ben je goed bezig ? Wat maakt dat je dit goed gedaan hebt ? Wat is jouw verdienste ? 

6. Bedank jezelf en je geld
 

7. Op welk vlak gaat het niet goed met je geld ? 
Waar voel je dat het beter kan ? Wat mist er nog ? Wat is er nodig op dit vlak ? 

8. Wat kan je ondernemen ? 
Formuleer 1 kleine en haalbare actie om op dit vlak verandering te brengen.

Bv.

 • Ik ga 5€ per week sparen.
 • Ik ga op zoek naar een extra inkomstenbron.
 • Ik ga minder uitgeven aan . . . 
   

9. Geef regelmatig aandacht aan je geld. Wat aandacht krijgt, groeit. 

 

Wanderwood - coaching - turtle 1.jpg
Wanderwood - Coaching - je waarde.jpg
Wanderwood - coaching - turtle 2.jpg

JOUW RELATIE MET GELD

Benieuwd naar jouw relatie met geld ? En hoe deze gelinkt is aan je eigen waarde ? Dan ben je meer dan welkom bij het opleidingsavontuur You + Your Business dat Wanderwood samen met Ape organiseert. Specifiek voor dit thema hebben we onze Try Out Day : How to Grow Your Value.
Het is een opleidingsdag rond jouw relatie met geld en hoe je deze kan verbeteren.

Voelt dit aan als jouw ding ? Hooray ! Zet je eerste stap hier >>

hoe ziet jouw 2018 eruit ?

Wanderwood - coaching - new beginning.jpg

Happy 2018 to you !

Oh, wat hou ik van een nieuw begin. Het is alsof je een leeg wit blad krijgt waarop je kan creëren wat je wil. Oneindig, alles is mogelijk, niets houdt je tegen. De wereld is van jou. Het geeft je kracht en geloof in verandering, in vernieuwing.

The power of new beginnings. Zet jezelf in die kracht en schrijf jouw verhaal voor 2018. Jij creëert jouw leven, niemand anders.

So take time to make the magic happen !


HOE ZIET JOUW 2018 ERUIT ?
 

 • Zoek een plek waar je rustig kan zitten
   
 • Neem een groot wit blad en kleurstiften
   
 • "In 2018 heb ik genoeg : geld, liefde, tijd, energie, ..... "
  Kies 1 van de bovenste thema's die je graag in overvloed wil hebben dit jaar.
  Jouw thema wordt verder aangeduid met [...]
   
 • Neem even de tijd en beeld je in dat er genoeg [...] is
  Beeld je in dat er genoeg [...] is in 2018. Je loopt over van [...] Er is niets tekort, alleen maar overvloed op dit vlak. Visualiseer het in jezelf en laat beelden opkomen. Je kan de ondersteunende zin " In 2018 heb ik genoeg [...] " gebruiken.
   
 • Teken nu jouw 2018
  Je hebt een overvloed aan [...] Teken nu hoe jouw 2018 eruit ziet met deze overvloed. Wie ben je ? Waar ben je ? Wat ben je aan het doen ? Met wie of wat ? ... ? Neem de tijd om van je leeg wit blad een mooi nieuw begin te maken waarin alles mogelijk is.
   
 • Bekijk je tekening en formuleer je intentie
  Wat valt er op in de tekening ? Wat is het belangrijkste element ? Formuleer in 1 zin wat jouw belangrijkste intentie is voor 2018. Maak het concreet en ga in detail. Wat wil je specifiek voor jezelf ? Wie wil je zijn ?
   
 • Plak er een datum op
  Tegen wanneer maak je deze intentie waar ? Laat een datum opkomen en schrijf deze in je agenda neer.

  EXTRA Wil jij deze intentie waarmaken dit jaar ? 
  Kom samen met Wanderwood jouw intenties zetten en waarmaken >>>

WIL JIJ SAMEN INTENTIES ZETTEN ?

Mijn intentie voor 2018 is om meer SAMEN te doen, zowel privé als professioneel. Dus om het jaar goed te starten, organiseer ik met Wanderwood een unieke Wandercoaching in groep. We trekken samen de natuur in om onze intenties te zetten en waar te maken. Intenties voor jezelf en je zaak, zodat je het leven kan creëren dat je wil.

waar ben jij dankbaar voor ?

Wanderwood - coaching - thankyou.jpg

Er is veel warmte en liefde in december. Het is de tijd van geven en ontvangen. Het jezelf gunnen om te vertragen en in gezelligheid te vertoeven met jezelf en anderen. 

Het is ook de tijd om veel liefde en warmte naar jezelf en je zaak te sturen. Je hebt meer gedaan dan nodig was. Je bent weer gegroeid, een stapje verder op jouw pad. 

 • Waar ben jij dankbaar voor ?
 • Wat heeft 2017 jou en je zaak gebracht ?

Ik geef jou graag een vervroegd kerstkado, waar het nu de ideale tijd voor is. Het laat je toe tijd te nemen om je jaar bewust af te sluiten en 2018 te starten in vrijheid en lichtheid. Ik ben dankbaar voor jou, dat ik deel mag uitmaken van jouw pad en groei.
Liefs, Shana


SLUIT JOUW groeiJAAR AF IN DANKBAARHEID
 

1. Maak tijd vrij in je agenda
Neem 1.5u de tijd. Kies een plek die voor jou goed voelt om je jaar af te sluiten en neem er 5 papieren en stiften bij.
 

2. Schrijf je 5 belangrijkste momenten van 2017 op
Per papier schrijf je bovenaan in titelvorm een moment dat voor jou of je zaak veel betekend heeft dit jaar. Je mag zowel persoonlijke dingen als momenten in je zaak noteren. Neem de momenten die dadelijk opkomen, zowel de fijne als moeilijke.
 

3. Neem papier per papier vast en volg telkens de stappen 4-7
 

4. Associeer vrij rond het moment
Wanneer je een papier voor je hebt, laat je even komen wat er wil komen rond dit moment.
Wat is je gevoel hierbij ? Wat zijn kernwoorden ? Waar ging dit voor jou over ? . . . ?
Associeer vrij en schrijf het op. 

5. Waar ben je dankbaar voor ? 
Noteer nu waar je specifiek dankbaar voor bent. Wat heb je geleerd ? Wat heeft het jou gebracht ? Hoe heeft het jou veranderd ? Welke groei heb je gemaakt ? Wie heeft het mede mogelijk gemaakt ? 

6. Uit je dankbaarheid naar jezelf
Uit nu je dankbaarheid eerst naar jezelf. Waarvoor ben je jezelf dankbaar ? Waar ben je fier op ? Wat heb je aan jezelf te danken ? Bedenk iets om jezelf te bedanken voor je groei dit jaar : kado, ervaring, kaartje,...

7. Uit je dankbaarheid naar de ander
Deel nu je dankbaarheid met de personen die een rol speelden in je groei. Stuur hen een kaartje, mailtje, sms, . . . De liefde die je deelt, vindt zijn weg terug naar jou.
 

8. Bekijk nog even de momenten en sluit ze af
Je kan verbranden, versnipperen, weggooien (graag in vuilbak ;), . . . Kies het ritueel dat het best bij jou past en voer het uit. Zo kan je het fysiek afsluiten en achterlaten in 2017.


9. Geniet van je vrijheid & lichtheid en laat alles nu maar even los ;)


Ik wens je prachtige feestdagen met veel liefde voor jezelf en anderen. Mag je wegduffelen in gezelligheid tussen flikkerende lichtjes en groene dennentakjes. Alles wat het jaar 2017 gegeven heeft, in dankbaarheid afsluiten.

En dan zie ik je graag weer in 2018 !
Met veel groei en wandergeluk voor jezelf en je zaak.

Warme groeten,
Shana

heb jij vertrouwen ?

Wanderwood - coaching - vertrouwen.jpg

Mensen gebruiken vaak het woord vertrouwen als ik met hen spreek. Je straalt zoveel vertrouwen uit, zeggen ze. En dan de vraag : Hoe krijg je zoveel vertrouwen ? 

Vertrouwen is niet iets waar je een cursus voor kan lezen of een workshop volgen. Het is iets dat je niet kan 'pakken' of vastgrijpen om te kijken hoe het eruit ziet. Voor mij is vertrouwen iets dat groeit binnen in jezelf. Iets dat kan groeien als je het voedt en aandacht geeft. Elke keer weer. Tot het groot wordt en het er gewoon is.

Voor mij krijg je vertrouwen als je luistert naar jezelf en beslissingen durft nemen die jij weet dat goed voor je zijn. Trouw zijn aan je eigen wijsheid. Alleen moet je tijd maken om ernaar te luisteren én ernaar te handelen los van de gedachten of emoties die je belemmeren.

 


HEB JIJ VERTROUWEN ?

Ontdek in deze coachoefening wat je echt weet en handel ernaar om je vertrouwen te groeien.
 

1. Kies een situatie die je vandaag bezig houdt
Een beslissing die je wil nemen, een probleem dat zich voordoet, een gevoel dat je hebt, . . .
Wat speelt er vandaag het meest bij jou ?
 

2. Neem nu een blad en maak 3 grote cirkels
Teken de cirkels losstaand, ze raken elkaar niet.
 

3. Geef elke cirkel een naam : denken - voelen - weten
 

4. Ga nu de cirkels af en noteer wat er opkomt ivm jouw situatie

    >>   Bij denken noteer je alle gedachten : wat denk je ?
    <<   Bij voelen noteer je alle emoties : wat voel je ? 
    <<   Bij weten noteer je enkel dat wat je echt WEET vanuit je buikgevoel : wat weet je ? 

Kies zelf welke volgorde je neemt.
 

5. Blijf noteren en verzamel zoveel mogelijk
Observeer wat je genoteerd hebt per cirkel en vul nog aan. Laat zoveel mogelijk gedachten, emoties en buikgevoel komen.
 

6. Challenge nu jezelf en stel de volgende vragen :

   >>   Wat denk ik ECHT ?
   <<   Wat voel ik ECHT ?
   <<   Wat weet ik ECHT ?

Wees eerlijk met jezelf, luister naar jezelf. We zijn als mens heel goed in onszelf wat wijsmaken. Zorg ervoor dat je kan komen naar het WETEN. Dit is een sterke, vaste kracht die diep van binnen zit. Gedachten en emoties kunnen veel onrust in onszelf creëren waardoor we moeilijk nog kunnen luisteren naar ons buikgevoel. Hoe minder je jezelf laat bepalen door je gedachten en je emoties, hoe meer je kan luisteren naar dat wat je eigenlijk al weet. 
 

7. Vul nu deze zin ivm je situatie in : IK WEET DAT . . . 
Noteer de zin op je blad en observeer wat het met je doet als je de zin leest.
 

8. Handel nu naar wat je weet
Kies 1 actie die je gaat doen met wat je weet. Zorg dat de actie klein en haalbaar is. Wat is het eerste dat je nu kan doen ? Noteer je actie en plan in wanneer je deze gaat doen.

9. Hooray ! Je vertrouwen is net gegroeid :D


Binnen Wanderwood coach ik altijd vanuit jou als persoon. Ik challenge je met vragen en fysieke of creatieve oefeningen zodat je zelf tot het inzicht komt dat jij nodig hebt. Voor mij heeft iedereen zijn / haar wijsheid in zich. Door coaching kom je dichterbij jouw wijsheid en kan je keuzes maken die bij jou passen. Je vertrouwen groeit met elke stap die je voor jezelf zet. Hoe meer je leeft vanuit jezelf, hoe meer vertrouwen je zal hebben.

Wil jij jouw vertrouwen doen groeien ?
Be my guest in Wanderwood !

waar liggen jouw roots ?

Wanderwood - coaching - home.jpg

Waar liggen jouw roots ? En wat leren ze jou ? Wat heeft jou gemaakt tot wie je vandaag bent ? En kan je er dankbaar voor zijn ?

Je wortels zijn je basis van waaruit je de dingen doet. Ze vormen en voeden je, bewust of onbewust. Ze bepalen en sturen je door het leven of je dit nu wil of niet. Ze vertellen wie je bent en wat je belangrijk vindt.

Soms vergeten we onze roots of schatten we ze niet naar waarde in. Ze belanden op de achtergrond of zitten zo genesteld in ons dat we ze niet meer bewust zien. Het kan ook gepaard gaan met pijn of weerstand. Je roots weer bewust een plaats geven of van delen afscheid nemen maakt je basis weer stevig.


WAAR LIGGEN JOUW ROOTS ?
 

1. Teken je stamboom tot aan je grootouders.
Neem jezelf, je ouders en je grootouders.

2. Teken een kader rond de stamboom
Noteer buiten de kader welke waarden je meekreeg. Je mag alles wat opkomt noteren, zowel de waarden waar je achterstaat als deze waar je niet (meer) achterstaat.

3. Observeer je waarden
Bekijk de waarden en duid aan welke je vandaag nog belangrijk vindt in je leven en zaak.

4. Ga nu naar de personen in je stamboom
Sta stil bij elke persoon en noteer wat je van hem of haar persoonlijk meekreeg. Dit mogen waarden, eigenschappen, levenslessen, visies, waarheden, . . . zijn. Zowel positief als negatief.

5. Observeer het geheel
Bekijk wat je genoteerd hebt en stel jezelf de volgende vragen : Wat trekt mijn aandacht ? Wat is sterk aanwezig ? Wat roept weerstand op ? 

6. Kies wat je meeneemt en achterlaat
Duid aan welke dingen je vandaag meeneemt in je leven en zaak en welke je achterlaat. 

7. Wees dankbaar voor wat je meeneemt EN wat je achterlaat
Spreek je dankbaarheid uit. Wat betekent wat je meeneemt voor jou ? En wat heeft wat je achterlaat jou geleerd ? 

8. Uit je dankbaarheid op je papier of aan de personen zelf :)


Ik ben dankbaar voor het ondernemerschap dat ik van mijn grootvader erfde, de liefde voor natuur die mijn vader met me deelde en het hart voor mensen die ik van mijn moeder en grootmoeder meekreeg. Deze combinatie vormt een mooie basis voor Wanderwood van waaruit ik mijn persoonlijke missie kan waarmaken.

Weet je dat ondernemen of bijdragen ook in jouw roots zit ?
Dan ben je welkom in onze opleiding YOU + YOUR BUSINESS >> only for the brave ;-)

ben jij een dromer of een doener ?

Wanderwood - coaching - dromer of doener.jpg

Om je droom werkelijk te laten worden, is er iets nodig. Jij. Je drive om wat je in je hart en hoofd hebt, neer te zetten. Om effectief actie te ondernemen en het een realiteit te maken in je dagelijks leven. Omgekeerd heb je misschien veel dagelijkse realiteit en bezigheid zodat er geen plaats is om te dromen. 

Ik ben zelf mijn nieuwe droom aan het neerzetten. Ik wil graag Wanderwood op een fysieke plek hebben. De droom zit al lang in mijn hart en hoofd en wil er nu uit. Dus ik doe. Ik onderneem actie. Als je alleen een dromer of alleen een doener bent, is er altijd een verliezer. Jij. Je onderneming. Dus zin om te dromen EN te doen ? 


BEN JIJ EEN DROMER OF EEN DOENER ?

NODIG : stiften en lege bladen
 

1. Kies twee kleuren.
Eentje voor je dromer en eentje voor je doener.

2. Neem een leeg wit blad en de kleur van de dromer.
Teken nu een beeld dat voor jou bij je dromer past. Doet dit intuitief, laat komen wat wil komen zonder oordeel.

3. Schrijf daarna ook enkele woorden op je papier.
Je mag vrij associëren. Welke woorden komen op bij het beeld en als je aan je dromer denkt ?

4. Klaar ? Leg dan je papier van de dromer aan de kant.

5. Neem een nieuw leeg wit blad en de kleur van de doener.
Teken een beeld dat voor jou bij je doener past. Doet dit intuitief, laat komen wat wil komen zonder oordeel.

6. Schrijf daarna ook enkele woorden op je papier.
Je mag vrij associëren. Welke woorden komen op bij het beeld en als je aan je dromer denkt ?

7. Klaar ? Leg dan je papier van de doener aan de kant.

8. Welke tekening ging het vlotst ? Je dromer of je doener ?
Observeer welk deel meer aanwezig is bij jou en welk deel om meer aandacht vraagt. We zijn vaak geneigd om een deel voorrang te geven en een ander deel naar achter te schuiven. De sleutel zit in het deel dat minder aanwezig is zodat er weer meer balans komt.

9. Neem nu beide papieren samen en een nieuw leeg blad. 

10. Op het nieuwe lege blad plaats je nu je dromer en doener samen.
Je gaat de twee beelden die je getekend hebt, samenbrengen in een nieuw geheel. 

11. Hoe ziet het nieuwe geheel eruit ?
Blenden ze samen ? Of juist niet ? Wat is de link tussen hen ? Observeer je eigen werk en het verband tussen beiden. Je kan je werk ook tonen aan iemand anders en vragen wat hem / haar opvalt. 

12. Leer je dromer en doener kennen.
En geef ze elk een plaats in je onderneming !


Wil jij van je dromen realiteit maken of van je realiteit een droom ? Dan ben je meer dan welkom in Wanderwood. We gaan samen op ontdekking naar je dromer en doener en zorgen ervoor dat je kan creëren wat je voor jezelf wil. Dat je in beweging komt om je droom waar te maken. Zin ? Stuur mij een mail en we plannen samen een gratis verkennend gesprek in. 

Let's Wander,
Shana

Hoe ziet jouw money flow eruit ?

wanderwood - coaching - money flow.jpg

Hoe goed kan jij geld geven, ontvangen en hebben of ownen ? Geld is een belangrijk deel van ons leven en onze business. Zeker als ondernemer moet je anders leren omgaan met geld. Je hebt niet de zekerheid van een vast loon elke maand op je rekening. 

Geld flowt minder vast door je zaak en leven. Dit vraagt een andere houding. Een houding van vertrouwen, kijken naar je geld en er bewust mee omgaan. Leren wat je overtuigingen rond geld zijn en deze blokkades wegruimen zodat je vrij kan geven of investeren, ontvangen en hebben. Hoe ziet jouw flow eruit en wat is jouw bottleneck ?


HOE ZIET JOUW MONEY FLOW ERUIT ?

Ontdek jouw money flow en waar je jouw flow blokkeert.
 

Stap 1 - Neem een wit blad en stiften.

Stap 2 - Teken jouw money flow. 
Teken vrij, wat er in je opkomt. Zorg ervoor dat GEVEN, ONTVANGEN en HEBBEN een plaats hebben in je tekening.

Stap 3 - Observeer jezelf en het proces.
Wat ging vlot ? Wat ging minder vlot ? Waar twijfelde je over ? Waar was je zeker van ?

Stap 4 - Leg de tekening even aan de kant.
Leg ze op zij en neem ze later terug. Stel jezelf dan deze vragen : Wat valt er op ? Wat trekt jouw aandacht ? Heeft het te maken met geven ? Ontvangen ? Hebben ? 

Stap 5 - Toon je tekening aan een ander.
Laat je tekening aan anderen zien en vraag hen wat opvalt. Door je eigen observatie en die van de ander, ontdek je waar de bottleneck zit in je flow. 

Stap 6 - Formuleer je uitdaging.
bv Ik heb moeite met het 'hebben' van geld. Als ik het heb, geef ik het dadelijk weer uit. 

Stap 7 - Zoek 1 concrete actie die je vandaag kan doen.
Op basis van je uitdaging, zoek je nu naar een kleine actie die je vandaag kan doen om aandacht te hebben voor je uitdaging. Bv ik plan in om elke maand x € te sparen.

Stap 8 - Kijk wat het met je doet als je de actie uitvoert en beloon jezelf !
Yes, je bent weer gegroeid :)


Deze oefening geeft je een eerste inzicht en kleine actie rond jouw money flow. Onze overtuigingen en belemmeringen rond geld zitten vaak diep geworteld en beperken ons onbewust meer dan we denken. Als je de nood voelt om hier meer rond te werken, coach ik je graag verder. We gaan concreet aan de slag met je money flow en uitdaging zodat je vrijer met geld kan omgaan, vertrouwen hebt in de flow en kan groeien in jezelf en je zaak.

Kan jij het laten zijn ?

Wanderwood - coaching - laten zijn dankbaar.jpg

Als ondernemer ben je vaak in de weer om de ene na de andere actie te doen, om te kijken wat er nu nodig is, wat je weer kan uitvinden, welke bijsturing je kan doen, . . . Als je wil, houdt het nooit op. Je kan zoveel dingen doen en hebt het gevoel dat het nog niet genoeg is. Dat is het moment dat je mag loslaten, . . . layback zijn, afstand nemen en laten zijn wat er is. 

Kan jij laten zijn wat er vandaag is ? Zonder schuldgevoel, zonder toch iets te willen doen of vastgrijpen. Deze week keek ik naar de zonsondergang in het mooie Limburg en overviel me het idee dat alles er al is . Of we nu veel moeite doen of niet, alles is er en groeit organisch, op zijn tijd. Dit was voor mij een heel bevrijdend idee. 


ZIJN-OEFENING

Neem op jouw manier tijd om dankbaar te zijn voor wat er vandaag in je leven en zaak is. Om achteruit te hangen, te ontspannen en te genieten van alles wat er al is. Doe dit bewust, met een ontspannen geest en open hart.

 • Neem een lekkere koffie of theetje (en chocola ;) en overloop rustig wat je vandaag allemaal op poten gezet hebt, spreek je dankbaarheid naar jezelf uit en geniet van het moment !
 • Laat je werk liggen en ga iets doen waar je gewoon kan 'zijn'. Een wandeling, kijken naar water / lucht, zonsondergang, regen . . . en spreek uit aan jezelf dat alles er al is.
 • Doe een meditatie en visualiseer alles wat er al is en spreek dankbaarheid uit.
 • Neem een toffe jar en vul deze met alles waar je dankbaar voor bent in je leven en zaak. Je kan hier een gewoonte van maken en deze blijven aanvullen.
 • Neem tijd voor je gaat slapen, kies een rustig plekje en overloop je dag. Blijf stilstaan bij de momenten en voel je dankbaar voor wat er was die dag. (deze doe ik zelf elke dag !)
 • . . . 

Geniet ervan !

Shana


 

WANDERWEEKEND >>

21 + 22 OKTOBER 2017
 

WAT WIL JIJ LOSLATEN ?

In deze herfsteditie gaan we net zoals het seizoen loslaten wat we niet meer nodig hebben of willen dragen zodat we ons lichter en vrijer voelen in ons leven en onze zaak.

Wanderwood - coaching - wanderweekend let go.jpg

Waar liggen jouw grenzen ?

Wanderwood - coaching - waar liggen jouw grenzen

Grenzen. We hebben ze allemaal en oh boy, wat zijn ze soms moeilijk te bewaken . . . en dan moet je eerst nog weten waar ze liggen. Elke keer weer is het een uitdaging want in onze dagelijkse avonturen worden we voortdurend gechallenged door situaties en mensen. Vaak voelen we achteraf pas dat onze grenzen overschreden werden. 

En we zijn dan vaak geneigd om het bij de ander te leggen. Hij had dat niet mogen doen ! Wel, in the end ben alleen jij verantwoordelijk voor jouw grenzen. Auch, I know ;) 


COACHOEFENING

In deze coachoefening leer je je grenzen aanvoelen en bewaken.

1. Kies een situatie of persoon waar je je grenzen wil voelen en bewaken.

2. Teken of leg jouw grens. Neem een krijtje (als je buiten kan werken), een groot wit blad + stift of een touw. Ga staan en teken of leg jouw grens tov de situatie of persoon. Waar ligt die tov jou ? Hoever ligt jouw grens ? Doe dit intuïtief.

3. Kies een plaats binnen jouw grens. Adem een aantal keren diep en ontspan je lichaam en geest. Hoe voelt het om daar te staan ? Wat voel je in je lichaam ? Welke gedachten gaan er door je heen ? Welke emoties voel je ? Waar voel je deze ? Laat alles binnenkomen en neem voldoende tijd om te voelen. Je mag ook andere mensen of situaties laten bovenkomen. Noteer nadien op een blad wat je ervaarde.

4. Beweeg nu richting jouw grens en ga er tegen staan. Blijf even staan om dit te gewaarworden. Wat komt er nu op ? Wat voel je in je lichaam ? Welke gedachten gaan er door je heen ? Welke emoties voel je ? Waar voel je deze ? Noteer opnieuw wat er opkomt.

5. Stap nu traag en bewust van je positie aan de grens, over je grens. Doe de beweging heel traag en observeer wat je gewaar wordt. Wat komt er op ? Wat voel je in je lichaam ? Welke gedachten gaan er door je heen ? Welke emoties voel je ? Waar voel je deze ? Noteer opnieuw wat er opkomt.

6. Stap nu buiten je veld en kijk naar wat je genoteerd hebt. Wat valt er op ? Welke woorden trekken je aandacht ? Wat is de rode draad ? 

7. Vat samen hoe jij voelt wanneer je binnen je grens bent, aan je grens of erover gaat. Wat zijn jouw signalen ? Bij mij knijpt bijvoorbeeld mijn keel dicht als ik over mijn grens ga. 

8. Neem je situatie of persoon opnieuw en ga in je cirkel staan. Voel je grens aan en bewaak deze ook. Dus spreek uit aan de persoon of in de situatie waar jouw grens ligt. Doe dit meerdere keren om gewoon te worden aan het uiten van je grens. Je zal zien dat dit telkens beter gaat. 

9. Je kan nog een stapje verder gaan voor de echte avonturiers ;). Take it to the real world. Kies een persoon of situatie waar jij je grens gaat stellen en doe dit effectief.

10. Be gentle with yourself. Grenzen voelen en aangeven gaat niet van vandaag op morgen, het is een leerproces. Gun jezelf leer- en faaltijd . . . and enjoy the ride.


WIL JIJ JE GRENZEN LEREN VOELEN EN BEWAKEN ?

Je grenzen voelen en bewaken is een bewust proces. Je moet ze eerst leren aanvoelen en nadien ook nog op 'n assertieve, niet agressieve manier uiten aan de ander. Voel jij dat grenzen stellen jouw thema is ? Dan coach ik je graag verder in Wanderwood. We kijken waar je grenzen liggen, hoe je deze aanvoelt en wat jouw manier is om ze te uiten naar anderen.

Vraag je gratis verkennend gesprek aan !

Let's Wander,
Shana


WIL JIJ MEER COACHOEFENINGEN ONTVANGEN ?

Sta jij achter je waarde ?

Wanderwood - Coaching - Ondernemer - Jouw waarde

Deze coachoefening is geïnspireerd op mijn eigen struggle. Ik verloor vorige week een potentiële klant bij onderhandeling over waarde terwijl de klik en nood er duidelijk was. In het begin was ik verontwaardigd. Hoe kan dat als het zo goed voelt ? Ik besefte snel dat er een les te leren was.

De les komt neer op mijn waarde durven stellen en beslissen zonder erop terug te komen. Mijn waarde en aanbod was gesteld vanuit mijn missie en waarin ik geloof, ik heb beslist hier achter te staan en te kiezen om een klant te verliezen... maar ook ruimte te maken voor klanten die mijn echte waarde betalen en mijn pad voeden.


COACHOEFENING

In deze coachoefening krijg je zicht op je waarde en aanbod en wat jij kan doen om erachter te staan. Niet van je pad te wijken zodat je klanten aantrekt die echt bij jou passen en je waarde betalen. Het gaat over vertrouwen in jezelf en je waarde en duidelijk te kiezen hiervoor. 

"Succesvolle mensen beslissen snel en definitief en veranderen traag van koers.
Anderen beslissen moeilijk en niet definitief en veranderen snel van richting." 
 

1. Bekijk je waarde en aanbod
Neem elk product en bijhorende prijs apart. Welk gevoel krijg je ? Voelt de waarde die je aan het product geeft goed ? Als je enige twijfel voelt, noteer dan een andere waarde bij het product. Doe dit tot je het juiste bedrag ziet staan. (Als dit een moeilijke oefening voor je is, coach ik je graag verder op dit thema - zie onderaan pagina).
 

2. Zet je aanbod en waarde in lijn met je pad
Plaats je volledige aanbod op papier. En stel jezelf deze vragen : Waar wil je naartoe met je bedrijf ? Wat wil je uitbreiden ? Waar zit het succes van je bedrijf, waar jij ook de meeste voldoening uithaalt ? Wat voelt niet meer goed ? Waar haal je geen energie uit of krijg je meer en meer frustratie van ?
 

3.  BESLIS wat je in je aanbod wil en wat niet meer
Durf keuzes te maken die niet meer goed voelen. Wat wil je niet meer aantrekken ? Wat wil je WEL aantrekken ? Hoe duidelijker jij bent in wat je wel en niet wil, hoe meer je aantrekt wat bij jouw bedrijf past. Onduidelijkheid trekt onduidelijkheid aan . . . 
 

4. Geef je nieuwe aanbod een plek
Neem een nieuw blad en schets je nieuwe aanbod erop. Enkel de zaken die goed voelen en die je wil verderzetten komen op dit blad. De rest niet meer. (Het kan zijn dat je nog inkomsten ontvangt voor een aanbod dat niet meer past maar nog een groot deel van je inkomen genereert. Je kan deze stroom laten lopen, maar in je energie, aandacht en communicatie bezig zijn om je nieuwe focus te voeden en hiervoor te kiezen).
 

5. IK BESLIS DAT . . . 
Neem nu een definitieve en duurzame beslissing. Eentje die dichtbij jezelf ligt en jou de dingen brengt die echt bij je passen. Kom hier de komende maanden niet meer op terug. Maak er 1 zin van die kort en krachtig is EN je beslissing volledig dekt. 
bv ik beslis dat ik klanten aantrek die mijn waarde betalen.
 

6. Herhaal je beslissing tot hij een deel van jezelf wordt
Schrijf je beslissing op en herhaal de zin zoveel mogelijk gedurende een week (meer dan 100keer) zodat het kan verankeren in je onderbewustzijn. Je kan ankers in je leven brengen bv screensaver, op je spiegel, meditatie, voor je gaat slapen, . . .  Als jij het gelooft, geloven anderen het ook.
 

7. Dare to say NO
Als je gechallenged wordt, met een klant of project dat niet meer bij jouw nieuwe richting past, durf dan nee te zeggen. Nee zeggen tegen het oude, is ja zeggen tegen het nieuwe. Je creëert zo ruimte om de nieuwe dingen aan te trekken en je verandering traag en duurzaam op te bouwen.
 

8. Veel geluk met je pad . . . want je bent het waard ;-) 


WIL JIJ SAMEN JE WAARDE BESLISSEN ?

Weet je niet goed wat jouw waarde en aanbod is of wat jou blokkeert om je waarde te vragen ? Dan coach ik je graag verder binnen Wanderwood. We kijken naar welke waarde voor jou goed voelt en hoe je ervoor kan zorgen dat je deze waarde ook kan ontvangen. Dat je de juiste klanten aantrekt en niet hoeft te blijven ploeteren met weinig geld of klanten die niet bij jou passen.

Zin om dit samen te ontdekken ?

Let's Wander,
Shana


WIL JE MEER COACHOEFENINGEN ONTVANGEN ?